Over Kees

Schildersloopbaan Kees J. van Schie

Na een 20 jarige medische carrière  als geboorteregelingsarts in Leiden start Kees van Schie in begin jaren 90 een nieuwe loopbaan. Hij begint gelijktijdig met de huisartsopleiding en een opleiding als kunstenaar. Naast het huisartsenvak worden 10 jaar lang overdag en in de avonduren diverse cursussen bij ARS in Leiden gevolgd.

Via zijn vrouw Anne ontmoet hij de schilder Robin Akkerman. Anne had Robin leren kennen als docent psychologie, toentertijd verbonden aan de vakgroep persoonlijkheids-psychologie van de universiteit Leiden. Robin nodigt Kees uit om deel te nemen aan “de donderdagavond groep”, aan de Haagweg. Daar wordt op elke donderdagavond met een groep schildervrienden model geschilderd in het atelier van Rita Hofland. Aan het eind van elke schildersessie wordt ieders werk beoordeeld en bekritiseerd. Dat geeft een flinke stimulans aan zijn schildersloopbaan.

Begin 2000 krijgt zijn kunstontwikkeling een extra dimensie als Robin Akkerman hem uitnodigt om samen een atelier te delen aan de Kaasmarktschool in Leiden. Sedertdien zijn zij schildersmaten, en schilderen wekelijks samen. Robin weet Kees te stimuleren tot een wat lossere manier van schilderen: “het is tenslotte maar kunst”. Gezamenlijk wordt tegelijkertijd aan grote doeken gewerkt.

De laatste jaren trekt hij frequent op met een groep schilders  waaronder Robin Akkerman, Frans Bianchi, , Gijs Donker en Meike van der Lippe, die er plezier in heeft om in en naar de natuur te schilderen. Zo wordt er een paar keer per jaar samen geschilderd .in de omgeving van Domburg, Leiden en Rotterdam Ook wordt gezamenlijk geëxposeerd.In ’05, ’06, ’07, ‘08 wordt deelgenomen aan het schildersfestival in Noordwijk. Groepsexposities volgen in het faculteitsgebouw voor sociale wetenschappen van de RijksUniversiteit Leiden, het kunstcentrum Haagweg 4 te Leiden in ’06 en ‘08, galerie Korsman Oegstgeest, galerie Kralingen Rotterdam, kunstcafe Warmond, galerie Laerken in Hazerswoude.

Kees wordt geinspireerd door oa Rik Wouters, het vroege werk van Kandinsky, de Franse en Duitse Expressionisten, zoals Matisse, Derain, resp. Nolde, Jawlenski, en natuurlijk van Gogh; maar ook de Groningse groep “de Ploeg”.

3 thoughts on “Over Kees”

 1. Beste Kees,

  Je hebt een mooie en creatieve loopbaan, zowel op het medisch als wel het artistiek gebied, opgebouwd. Ik wens je in je loopbaan als kunstenaar een verdere creatieve ontwikkeling en veel plezier. Ben benieuwd om, een keer, je werk van dichtbij te zien.

  Hartelijke groet, Augusto

 2. Hoi Kees,

  Wij zijn erg enthousiast over jouw schilderijen, bezitten er al 2 en willen graag er nog een aanschaffen. Graag contact. Christl van Mansfeld

 3. beste kees,

  in 2009 was ik het bodypaint model in ahoy (kunstevent) daar heb je mij op doek gezet terwijl ik gepaint werd…
  ik vroeg mij af of je dat doek nog in je bezit hebt ?

  groetjes Miriam

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.