Les Glaneuses

Kees van Schie is één van de kunstenaars die deelneemt aan Zomerexpo 2019. De zomerexpo is een tweejaarlijks evenement dit jaar met als thema ‘het veranderende Europa’. Er werden 3200 werken digitaal ingestuurd, daaruit werden eerst 1000 werken gekozen die tentoongesteld werden in de van Gendthallen in Amsterdam om door drie jury’s beoordeeld te worden. Tenslotte werden er 250 werken gekozen die in museum de Fundatie in Zwolle zijn geexposeerd in de periode van 25 mei 2019 t/m 31 augustus 2019.

Hieronder het door Kees ingezonden werk wat u had kunnen zien in de Fundatie:

Les Glaneuses

Over de inzending:

Wat Kees gemaakt heeft is gebaseerd op een schilderij van Francois Millet: les Glaneuses, de arenleessters. Het waren arme vrouwen die de resten van de graanoogst mochten oprapen om brood van te maken. Het werd een beroemd schilderij omdat toen (1857) voor het eerst aandacht besteed werd aan de armoe, waarbij de vrouwen respectvol op de voorgrond werden weergegeven. Er werden duizenden afdrukken van gemaakt en hing bij duizenden mensen aan de wand of de voorstelling werd afgedrukt op potten en ander huishoudelijk voorwerpen.

Bij toeval kocht Kees een typografure op een brocante in Thiembronne. Meer om de mooie lijst als om de voorstelling. Maar nu in het kader van de Zomerexpo kwam hij op het idee dat de voedselbank eigenlijk niet veel anders is. Er is dus wat dit betreft in Europa niet zoveel veranderd.

Kees maakte op perspex een tekening van twee vrouwen die voedsel uitzoeken bij een voedselbank, met het logo van de Europese voedselbank, en op de achtergrond Europa. Dit plakte hij op de glasplaat van de typografie van het schilderij van Millet.